Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini yüzde 40 oranına çıkartırken, kredi kartı işlemlerinde gerçekleştirilecek faizlerde Aralık ayında değişiklik olmayacağını söyledi…
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası – TCMB – faiz artışları doğrudan ve ilk olarak kredi kartı faizlerini yükselterek etkilemekte. 23 Kasım tarihinde faiz oranları yüzde 35 oranından yüzde 40’a çıkarılmakla birlikte kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri komisyon oranlarında Aralık ayında değişiklik yapılmayacağını söyledi.
Para Politikası Kurulu – PPK – faiz kararı açıklamasında kurulun dezenflasyon tesisi için gerekli olan parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirdiğini söyledi. Merkez Bankasının faiz artışına destek veren ve doğru yolda olduklarını belirten Özatay faiz artışının sonuna gelindiğine değil de sona gelinmekte olduğunu anlaşıldığını belirtti. Bir veya iki artış daha olacağı söylenirken, Olağanüstü gelişme olmaması ve enflasyon tahmin ettikleri gibi giderse politika faizinin yüzde 42.5 ya da 45’de duracak gibi olduğunu söyledi.
Yalnızca faiz değil, maliye politikasıyla da beraber Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının 2024 senesi sonu tahminlerine ulaşılabileceği söylendi.
Peki Kredi Kartı faiz oranlarının sabit olması ne anlama geliyor? Bu durum da pek çok vatandaş tarafında merak edilerek yine düşünülmekte. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının Aralık ayında değişmeyeceğini belirttiği kredi kartı azami faiz oranlarının, ilerleyen aylarda sabit tutulup tutulmayacağını bilmenin mümkün olmayacağını dile getiren Özatay karar hakkında sabit olması tüketici, kredi kartı kullananlar ve borçlular için iyi bir şey olduğunu söyledi.
Onların gözetilmiş olduğunu söylerken faiz kararları alınırken, faiz yükseltilirken oluşabilecek hasarın da düşürülmeye çalışıldığını, bunun da olumlu bir karar olduğunu söyledi. Kredi kartının faizi üzerinden yaklaşık olarak yüzde 30 vergi ve fon alınmakta.
Peki kredi kartı faizinden ne vergisi alınmakta? Bu soru da zaman zaman vatandaşın aklına gelebilmekte. Kredi kartı işlemlerine uygulanmakta olan faizden yüzde 15 oranında Banka Sigorta Muamele vergisi – BSMV – ve ek olarak yüzde 15 oranında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu – KKDF – adları ile Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılma üzere banka tarafından alınmakta.
Banka Sigorta Muamele vergisi ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu konut kredisi ve konut ipotekli ihtiyaç kredisi dışında tüm kredi işlemlerinde hesap edilen faiz üzerinden alınmakta. BSMV ve KKDF’den kamu 2022 yılında 75 milyar lira, 2023 senesinin ilk 10 ayında da 149.3 milyarlık liralık bir kazanç elde etmiş durumda. Gelir kalemi her iki dönem için de merkezi yönetim gelirlerinin yaklaşık olarak %3’ü kadar oldu.
Gelirler içerisinde olan payı artmamakla birlikte 14 Mayıs seçimleri sonrasında yeni Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yönetiminin Haziran ayından bu yana sürdürmekte olduğu faiz artışları ve yüksek enflasyon ile beraber BSMV ve KKDF gelirleri sene bitmeden iki katına ulaştı.