İsrail ve İran bilindiği gibi son bir hafta içerisinde karşılıklı şekilde birbirlerinin topraklarına doğrudan saldırıda bulundu. Gerek uluslararası toplum gerekse Birleşmiş Milletler her iki tarafa da itidal çağrısı yaparken, gerçekleştirilen saldırılar Orta Doğu’da saldırının yükselmesine yol açtı. Birçok kişi özellikle olası bir savaşta durumun ne olacağını da merak etmeye başladı…
Birleşik Krallık’ın başkenti Londra merkezli olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü – IISS – göre İran İslam Cumhuriyeti hava kuvvetleri toplamda 37.000 personel bulundurmakta. Ne var ki bir süredir devam etmekte olan uluslararası yaptırımlar, İran’ın son teknoloji ürünü askeri teçhizattan mahrum kalmasına yol açmakta.
İran Hava Kuvvetleri incelendiği zaman envanterlerinde Rus imalatı jetler haricinde 1979 İslam devrimi öncesi eski Amerikan modelleri dahil yalnızca birkaç düzine faal saldırı uçağı bulunmakta.
Tahran 9 tane F-4 ve F-5 uçağından oluşan filoya Rus yapımı Sukhoi-24 jetlerinden meydana gelen filoya, bazı MiG-24, F-7 ve F-14 uçaklarına da yine sahip. Ayrıca hedefe yönelik tasarlanan kamikaze insansız hava araçları da bulunmakta. Analistler söz konusu kamikazelerin binlerle ifade edilebileceğini söylemekte. Ayrıca 3.500 civarı karadan-karaya füze olduğu, bazılarının da yarım tonluk savaş başlığına sahip olduğu düşünülmekte. Lakin söz konusu füzelerden İsrail’e ulaşabilecek olanların sınırlı olduğu yine ön görülmekte.
İran Hava Kuvvetleri komutanı olan Emir Vahidi ise Çarşamba yaptığı açıklamada alınan Sukhoi-24 uçaklarının olası bir İsrail saldırısına karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. Tahran, 2016 yılına ayrıca Rusya’dan uçak ve balistik füzeler de dahil olmak üzere S-300 füzelerini de satın almış durumda. Sayyad ve Raad savunma sistemleri, Bavar 373 model karadan-havaya füze sistemleri de mevcut.
Olası bir İran-İsrail savaşı gibi bir durumda İsrail’in nasıl bir durumda olduğu da merak edilmekte. İsrail Amerika Birleşik Devletleri tarafından üretilmiş olan F-15, F-16 ve son geliştirilen F-35 model savaş uçaklarını envanterinde bulundurulmakta. Amerika tarafından tedarik edilen bir hava kuvvetleri olup, hafta sonu İran İnsansız Hava Araçlarının düşürülmesinde bunlar rol sahibi oldu.
Bununla birlikte İsrail Hava Kuvvetleri uzun menzilli bombardıman uçaklarından yoksun durumdu. Lakin yeniden tasarlanan Boeing 707’lerden meydana gelen küçük bir filo, savaş uçaklarından oluşan küçük bir filo, savaş uçaklarının İran’a ulaşmasını sağlayabilecek yakıt tankeri olarak vazife görmekte. Ayrıca İHA teknolojisinde de İsrail gelişmiş durumda. Heron olarak bilinen modeller 30 saatten fazla uçabilecek kapasite taşımakta.
Bunun dışında Delilah seyir füzeleri 250 kilometre gibi bir mesafe ile hem kara hem de deniz hedeflerini vurabilmekte. Lakin bunlar İsrail’den atıldığı zaman, İran’ı vuracak kapasiteyi yine taşımamakta. Lakin aradaki mesafe farkı, savaş uçakları İran’a yakın yerlere gönderilerek kapatılabilir. Bunların dışında İran’ın karan karaya uzun menzilli füzeler geliştirdiği de tahmin edilmekte.